درمان جوش زیر پوستی از معضلات و چالشهای رایج میان افراد مختلف محسوب میشود که برای برخی به جدیترین دغدغه تبدیل شده است. مهمترین درمان جوش زیر پوستی شامل ایزوترتینوئین، آنتی بیوتیکهای خوراکی، محصولات موضعی، اسپیرونولاکتون و داروهای ضد بارداری میشود. علت به وجود آمدن جوشهای زیر پوستی وجود باکتریها و ترکیب سبوم (چربی) و آلودگیهای وارد شده به منافذ پوست است. این نوع جوش بر خلاف سایر جوشهای دیگر نمود خارجی ندارد و اغلب به صورت یک برامدگی دردناک زیر پوستی خود را نشان میدهد. ناحیهای که جوش در آن به وجود میآید بر اثر التهاب پوست اطراف جوش، قرمز میشود.
این مقاله از مجله سلامت دکتر مثبت به بررسی علت و راههای درمان جوش زیر پوستی میپردازد تا افرادی که با این عارضه روبرو هستند بتوانند مسیر درست رفع آن را پیش بگیرند.
چرا جوش های زیر پوستی به وجود میآیند؟
جوشهای زیر پوستی اگر تبدیل به آکنه کیستیک شوند جدیترین نوع جوش به حساب میآیند. این مدل از جوشها در اعماق پوست تشکیل و نمایش بیرونی ندارند. شکلگیری آنها اغلب ناشی از ترکیبی از باکتریها، چربی و سلولهای خشک پوست باشد که در منافذ به دام افتادهاند.
اگرچه هر کسی مستعد ابتلا به آکنه است، اما جوشهای زیر پوستی در افرادی که پوست چرب دارند بیشتر ایجاد خواهد شد. بروز جوشهای زیر پوستی در نوجوانان، زنان و افراد مسن با عدم تعادل هورمونی شایعتر است.
معمولا بسیاری از افراد بر این باور نیستند که با افزایش سن آکنه کیستیک بهبود نمییابد ولی باید گفت که اشتباه میکنند. این باور غلط در مورد کمر درد و زانو درد نیز صدق میکند. برآمدگیهای سرسخت و دردناک به خودی خود از بین نمیروند. اگر مشکوک به آکنه کیستیک هستید، متخصص پوست بهترین خط دفاعی به حساب میآید. آنها میتوانند داروهای لازم را برای کمک به پاکسازی پوست تجویز کنند.
به خواندن ادامه دهید تا با شناسایی انواع جوشها بهترین گزینه درمان جوش زیر پوستی را از بین روشهای درمان انتخاب کنید.
علت جوش زیر پوستی صورت چیست؟
جوش و آکنه زمانی به وجود میآیند که منافذ پوست مسدود شوند. معمولا زمانی اتفاق میافتد که روغن طبیعی پوست منافذ را مسدود کند. هنگامیکه منافذ مسدود شود، التهاب و تورم آشکار میگردد. گاهی اوقات، باکتریها منافذ مسدود شده را به حالت در آورده و جوشهای زیر پوستی به وجود میآیند.
فاکتورهای مختلفی وجود دارد که میتواند در این امر نقش داشته باشند، از جمله:
- نوسانات هورمونی، مانند نوسانات ناشی از بلوغ، بارداری یا یائسگی
- شرایط پزشکی که بر هورمونها تاثیر میگذارد، مانند سندرم تخمدان پلی کیستیک (PCOS)
- داروهایی مانند پیشگیری از بارداری خوراکی، استروئیدها یا لیتیوم
- میکروبیوم پوست، زیرا برخی از گونههای باکتری میتوانند باعث التهاب شوند و با آکنه مرتبط هستند
- استرس، زیرا باعث آزاد شدن آندروژنها خواهد شد، هورمونهایی که منجر به ایجاد جوش میشوند
- ژنتیک، که ممکن است برخی افراد را بیشتر از دیگران در معرض ابتلا به جوشهای زیر پوستی قرار دهد
- برخی از افراد همچنین متوجه میشوند که برخی از غذاها باعث تشدید آکنه میشوند، مانند غذاهای با شاخص گلیسمی بالا (GI) و محصولات لبنی.
به طور مجزا، این عوامل ممکن است منجر به جوشهای زیر پوستی نشوند. با این حال، درترکیب، یا در افراد خاص، ممکن است منجر به جوشهای گاه به گاه یا مداوم شوند.
نحوه تشخیص انواع جوش برای از بین بردن جوش زیر پوستی
فارغ از جوشهای زیر پوستی جدیترین شکل آکنه، یعنی آکنه کیستیک از نظر اندازه نیز بزرگترین است. همچنین در داخل پوست عمیقتر به نظر میرسد و درد آن کمتر از درد سیاتیک نیست. به نظر میرسد همه انواع دیگر در بالای سطح پوست قرار دارند. سایر ویژگیهای شناسایی جوشهای زیر پوستی عبارتند از:
- کیست بزرگ پر از چرک
- برآمدگی سفید بزرگ
- سرخی
- حساس یا دردناک در لمس
جوشهای زیر پوستی بیشتر روی صورت افراد قابل شناسایی هستند. اما در قفسه سینه، گردن، پشت و بازوها نیز رایجاند. روی شانهها و پشت گوش نیز دور از ذهن نیست که نیاز به درمان جوش های زیر پوستی داشته باشند چون این نواحی هم مستعد ابتلا به جوشهای زیر پوستی هستند.
راههای درمان جوش های زیر پوستی
گاهی به دلیل شدت جوشهای زیر پوستی، درمانهای بدون نسخه (OTC) برای آکنه بهاندازه کافی قوی عمل نمیکنند. این بدان معناست که برای داروهای تجویزی باید به متخصص پوست مراجعه کرد. با توجه به نوع درمان مورد استفاده، گاهی تا هشت هفته نتایج کامل قابل مشاهده نیست.
آنچه که در ادامه به عنوان درمان جوش زیر پوستی بیان شده است راههای مطمئنی است که تاثیرات خود را نشان دادهاند. اما برای استفاده از این روشها باید با متخصص پوست صحبت کرد و در صورت تایید او از آنها بهره ببرید؛ چون برخی جوشهای زیر پوستی نیاز به درمانهای ترکیبی دارند.
1.ایزوترتینوئین؛ دارویی قدرتمند برای درمان جوش زیر پوستی
ایزوترتینوئین (آکوتان)، موثرترین اقدام برای دران جوش زیر پوستی و آکنه کیستیک در نظر گرفته میشود. این دارو از فرم قوی ویتامین A مشتق شده که هر روز به شکل قرص مصرف میشود. حدود 85 درصد از افرادی که برنامه مصرف آن را انتخاب میکنند، طی چهار تا شش ماه بهبودی قابل توجهی مییابند. با وجود اثربخشی، برخی از خطرات جدی مرتبط با ایزوترتینوئین وجود دارد.
در صورت تجربه هر یک از موارد زیر با مصرف ایزوترتینوئین به پزشک مراجعه کنید تا از عوارض احتمالی جلوگیری به عمل آورد:
- اختلالات خلقی جدید یا بدتر شدن
- بیماری التهابی روده
- سردردهای مداوم یا خونریزی بینی
- کبودی
- التهاب پوست
- وجود خون در ادرار
- درد عضلات و مفاصل
2. کاهش باکتریها با آنتی بیوتیکهای خوراکی و درمان جوش زیر پوستی
آنتی بیوتیکهای خوراکی گاهی برای درمان جوش زیر پوستی و حتی آکنه کیستیک استفاده میشود، اگر ناحیه وسیعی از پوست با جوشهای زیر پوستی پوشیده شده باشد. اینها با کاهش باکتریها و التهابی که میتوانند در تشکیل جوشهای زی پوستی نقش داشته باشند، کار میکنند. با این حال، آنتی بیوتیکها چربی اضافی و سلولهای مرده پوست را کاهش نمیدهند.
به دلیل نگرانی در مورد مقاومت باکتریایی، آنتی بیوتیکها فقط باید در کوتاه مدت استفاده شوند. اگر آنتی بیوتیکها مؤثر نباشند، پزشک احتمالا شروع به مصرف ایزوترتینوئین را به شما توصیه میکند. عوارض جانبی احتمالی آنتی بیوتیکهای خوراکی ممکن است شامل موارد زیر باشد:
- درد شکم
- اسهال
- حالت تهوع
- حساسیت به خورشید
- استفراغ
3. راهکارهای موضعی بهترین درمان خانگی جوش زیر پوستی
محصولات موضعی که متخصصان پوست گاهی از آن به عنوان ماسک برای جوش زیر پوستی توصیه میکنند عبارتند از:
- آنتیبیوتیکهای موضعی: این محصولات میتوانند انواع باکتریهایی را که ممکن است باعث آکنه شدید یا بدتر شوند، از بین ببرند. آنها همچنین میتوانند به جلوگیری از ایجاد جوشهای زیر پوستی بیشتر کمک کنند.
- بنزوئیل پراکسید: این ماده به کشتن باکتریها و جلوگیری از مسدود شدن منافذ پوست کمک میکند.
- رتینوئیدها: محصولات موضعی حاوی رتینول، ترتینوئین یا آداپلن محسوب میشوند. اینها اشکال ویتامین A و جزء رایج درمان آکنه هستند. متخصصان پوست اغلب توصیه میکنند که افراد از رتینوئیدهای موضعی در کنار آنتی بیوتیکهای موضعی یا بنزوئیل پراکسید استفاده کنند. با این حال، رتینوئیدها برای همه مناسب نیستند.
بسیاری از محصولات و داروهای درمان جوش زیر پوستی حساسیت پوست را به نور UV افزایش میدهند. علاوه بر این، قرار گرفتن در معرض نور خورشید میتواند آکنه را بدتر کند. در نتیجه، استفاده از ضدآفتاب صورت هر روز، به ویژه هنگام درمان آکنه، مهم است.
استفاده از رتینوئیدهای موضعی میتواند پوست شما را قرمز کند و همچنین باعث پوسته پوسته شدن آن شود. این عوارض جانبی معمولا موقتی هستند زیرا پوست به دارو عادت میکند. رتینوئیدها همچنین میتوانند شما را مستعد آفتاب سوختگی کنند، بنابراین حتما باید از کرم ضد آفتاب استفاده کرد.
4. اسپیرونولاکتون؛ کاهش آندروژن مساوی با درمان جوش زیر پوستی
اسپیرونولاکتون (آلداکتون) یکی دیگر از اقدامات تجویزی ممکن برای درمان جوش زیر پوستی و آکنه کیستیک است. به طور سنتی، به عنوان یک ادرار آور برای کمک به درمان ادم و فشار خون بالا استفاده میشود. از نظر آکنه، این دارو با مدیریت سطوح آندروژن اضافی به به درمان جوشهای زیر جلدی و آکنه التهابی کمک میکند. این دارو معمولا فقط در زنان مبتلا به آکنه و در خط فک یا پایین صورت مؤثر عمل میکند.
اسپیرونولاکتون باعث نقص مادرزادی میشود، بنابراین اگر فردی قصد بارداری دارد نباید آن را مصرف کند. افراد مبتلا به بیماری کلیوی نیز از مصرف این دارو برای جوش زیر پوستی باید دوری کنند.
محققان در مطالعهای در سال 2012 دریافتند که دوزهای 50 تا 100 میلیگرم در روز بهترین عملکرد را به دنبال دارند. با این حال، مصرف بیش از 200 میلیگرم در روز غیر معمول نیست.
5. داروهای ضد بارداری خوراکی؛ غیر قابل باور ولی ممکن
داروهای ضد بارداری خوراکی یک گزینه مناسب برای درمان جوش زیر پوستی و آکنه کیستیک در برخی از زنان است. این روش به ویژه در صورتی موثر است که فرد در طول نوسانات هورمونی مربوط به چرخه قاعدگی خود تمایل به ایجاد کیستهای آکنه داشته باشد.
قرصهای ضد بارداری حاوی استروژن هستند که میتواند به تنظیم سطح کلی هورمون و احتمالا کاهش آکنه کمک کند.
البته داروهای ضد بارداری خوراکی برای همه گزینه مناسبی به حساب نمیآیند. اگر سیگار میکشید، لخته خون دارید یا میخواهید باردار شوید، ممکن است این داروها برای شما مناسب نباشند.
برای بهبود جوشهای زیر پوستی چه کاری را نباید انجام داد
در حالی که یک جوش زیر پوستی یا کیستیک بهبود مییابد، مهم است که با پوست ملایم بود. نباید جوشهای زیر پوستی و کیستیک را فشار داد تا بیرون بیاید. هر چند ترکاندن جوشهای زیر پوستی وسوسهانگیز به نظر میرسد، اما تخلیه نادرست جوش میتواند باکتریهای بیشتری را وارد منافذ پوست کند. به همین دلیل روند بهبودی کندتر، عفونت به عمق پوست هدایت و احتمال ایجاد جای زخم افزایش مییابد.
علاوه بر عدم ایجاد جوش، AAD توصیه میکند که افراد از موارد زیر باید بپرهیزند:
- دست زدن بی مورد به صورت
- شستشوی پوست
- استفاده از محصولات مراقبت از پوست خشن، به ویژه آنهایی که حاوی الکل هستند
- برنزه کردن، چه در بیرون و چه روی تختهای برنزه
- استفاده از خمیر دندان یا سایر داروهای خانگی که در اینترنت یافت میشوند
بسیاری از درمانهای خانگی برای آکنه مبتنی بر شواهد قوی نیستند. برخی ممکن است بی اثر باشند، در حالی که برخی دیگر ممکن است بیشتر از اینکه مفید باشند، ضرر داشته باشند. در نتیجه، بهتر است از توصیههای متخصص پوست دارای مجوز پیروی کرد.
آیا درمان جوش زیر پوستی منجر به ایجاد جای زخم میشود؟
جوشهای زیر پوستی و آکنه در صورت برخورد نادرست درمانی میتواند منجر به اسکار آکنه شود، به خصوص اگر پیشرفته و برای مدت طولانی ادامه داشته باشد. درمان اسکار بسته به نوع و شدت آن متفاوت و شامل موارد زیر خواهد شد:
- میکرونیدلینگ یا درمارولینگ، که شامل استفاده از سوزنهای ریز برای تحریک تولید کلاژن است
- لایه بردارهای شیمیایی که سلولهای آسیبدیده و ناهموار پوست را از بین میبرند و به سلولهای جدید اجازه رشد میدهند.
- لایه برداری با لیزر، که اسکارها را صافتر و کمتر به چشم میآورد
- برش یا سابسیژن، جایی که اسکارها به صورت فیزیکی برداشته میشوند
نکات پایانی درباره جوش زیر پوست
در بیشتر موارد برای درمان جوش زیر پوستی باید به متخصص پوست مراجعه کرد. چه یک داروی تجویزی یا برداشتن جراحی باشد، متخصص پوست بهترین منبع برای درمان است. درمان جوش زیر پوستی و کیست آکنه در خانه بسیار دشوار است. برخورد نادرست با جوش زیر پوستی میتواند منجر به زخم قابل توجهی شود و جای آن تا مدتهای زیادی بماند.
به خاطر داشته باشید که هر رژیم جدید مراقبت از پوست چندین ماه به ول میانجامد طول تا نتایج قابل توجهی را بدست دهد. در بیشتر مواقع دست نزدن به جوشهای زیر پوستی در جلوگیری از بازگشت آنها نقش کمک کنندگی قابل توجهی دارد.
سوالات متداول
تفاوت بین جوش زیر پوستی و ندول آکنه چیست؟
آکنه ندولار و جوش زیر پوستی شبیه به هم هستند. هر دو باعث ایجاد برجستگیهای عمیق و دردناک زیر پوست میشوند. و هر دو میتوانند زخمی شوند. تفاوتها عبارتند از:
- جوشهای زیر پوستی با چرک و مایع پر میشوند.
- ندولهای آکنه جامدتر و سختتر هستند زیرا حاوی مایع نیستند.
جوشهای زیر پوستی چگونه است؟
بیشتر شبیه کورک هستند که نوعی عفونت پوستی است. جوشهای زیر پوستی ممکن است:
یک توده قرمز زیر پوست
دردناک یا حساس به لمس
کوچک بهاندازه یک نخود یا بزرگ بهاندازه یک سکه
تراوش چرک از سر سفید مایل به زرد
پوسته
جوشهای زیر پوستی کجا ایجاد میشوند؟
اغلب ناحیه وسیعی از پوست را میپوشاند. آکنه کیستیک روی صورت که غدد چربی زیادی دارد ظاهر میشود. اما جوشهای زیر پوستدر نقاط دیگر بدن ایجاد میشوند مانند: پشت، لب، قفسه سینه، گردن، شانهها و بازوهای بالایی.