گردن درد یکی از شایعترین شکایات پزشکی در بین زنان و مردان است و به لطف استفاده روزافزون از رایانه و تلفن همراه این شکایات رایجتر میشوند. گاهی گردن درد یک درد مقطعی است که میتوان آن را با چند تغییر سبک زندگی و شاید کمی کششهای ملایم برطرف کرد. اما در مواقع دیگر، گردن درد مزمن نشانهای از یک مسئله جدیتر است که به خودی خود بر طرف نمیشود. اینکه چه زمانی گردن درد مداوم به دلیل فشار جزئی است و چه زمانی ناشی از یک مشکل اساسی جدی است که نیاز به مراقبت فوری دارد، دشوار است. در این مطلب در دکتر مثبت به بررسی بیشتر گردندرد و علل ایجاد آن میپردازیم.
علائم و نشانههای بروز گردن چیست؟
علائم و نشانههای بروز گردن درد متنوعاند و به بسته به علت و شدت درد، تفاوت داشته باشند. در ادامه به تعدادی از این علائم و نشانهها اشاره میکنیم:
- درد محدود گردن: درد در منطقه گردن، که میتواند محدود به یک جهت حرکت باشد و در برخی موارد به سایر مناطق مانند شانهها یا بازوها گسترش یابد.
- سفتی عضلات: احساس تنگی و سفتی در عضلات گردن و مناطق مجاور.
- محدودیت در حرکت: دشواری در حرکت گردن، به ویژه در چرخش، خم شدن یا جلو و عقب کردن سر و گردن.
- سردرد: درد در منطقه سر، به ویژه در مواردی که به اعصاب گردنی مرتبط باشد.
- تنش عضلاتی: احساس تنش و فشار در عضلات گردن و ساطحهای مجاور.
- ضعف عضلات: احساس ضعف در عضلات گردن، شانه یا بازوها.
- سرایت درد به بازو: در بعضی موارد میتواند درد گردن به بازوها و شانهها تشتیت شود.
- علائم عصبی: در مواردی که اعصاب گردنی تحت فشار قرار میگیرند، ممکن است علائمی نظیر تکانهها و یا تغییر در حس وجود داشته باشد.
اگر با هریک از این علائم و نشانهها مواجه شدهاید یا درد گردن شما به شدت افزایش یابد، توصیه میشود که به پزشک مراجعه کنید. تا علت دقیق تشخیص داده شود و برنامه درمانی مناسب برای شما ترتیب داده شود.
انواع مختلف گردن درد کدام اند؟
گردن درد میتواند در انواع مختلفی رخ دهد، که شامل موارد زیر میشود:
- گردن درد عضلانی: این نوع درد ناشی از تنش یا کشیدگی عضلات گردن و مناطق مجاور میشود. ممکن است در نتیجه نشستن طولانی مدت یا انجام فعالیتهای کشنده عضلانی ایجاد شود. در این نوع درد، علائم شامل تنش و سفتی عضلات گردن و کمی محدودیت در حرکت میباشد.
- گردن درد دیسکی: آسیب یا فشار به دیسکهای بین مهرهها میتواند به درد گردن منجر شود. این نوع درد ممکن است به دیگر مناطق از جمله شانهها و بازوها هم سرایت شود. اغلب با سندرم سیاتیک همراه میشود که در آن زانو درد و کمر درد نیز مشاهده میشود.
- گردن درد عصبی: التهاب و تحریک عصبهای گردنی میتواند به علتهای مختلفی ایجاد شود. این نوع درد بهصورت بیشتر در سر و گردن حس میشود و ممکن است با علائم عصبی مانند تکانهها و تغییر در حس همراه باشد.
- گردن درد آرتروزی: تغییرات در مفاصل گردن و بافتهای اطراف آن میتوانند منجر به آرتروز و در نتیجه ایجاد درد و محدودیت حرکت شوند.
- گردن درد عفونی: التهابهای عفونی در مناطق گردن و مناطقهای مجاور میتوانند به درد منجر شوند.
- گردن درد ترمیمی: پس از آسیب یا جراحات، درد در نتیجه ترمیم و بهبود مناطق مجروحه ایجاد میشود.
- گردن درد تنشی: این نوع درد به دلیل تنش و فشار در عضلات و نقاط تحت فشار در گردن به وجود میآید.
- گردن درد روماتولوژیکی: برخی اختلالات روماتولوژیکی مانند آرتریتها و بیماری لوپوس نیز ممکن است به درد گردن منجر شوند.
همه این نوعهای درد ممکن است عوامل متفاوتی داشته باشند و نیاز به تشخیص دقیق توسط پزشک دارند.
علل بروز گردن در چیست؟
بروز گردن درد میتواند به دلیل عوامل مختلفی از جمله بیماریهای مهرهها و ستون فقرات و علل مکانیکی باشد. اغلب تشخیص این علل نیاز به تجزیه و تحلیل دقیق توسط پزشک دارد. برخی از علل شایع گردن درد عبارتند از:
- کشیدگی عضلانی: کشیدگی و تنش عضلات گردن به دلیل نشستن طولانی مدت در یک وضعیت غیرطبیعی یا فعالیتهای کشنده عضلانی.
- عصبهای تحت فشار: فشار یا تحریک اعصاب گردنی به دلیل عواملی مانند دیسکهای بین مهرهها، اسپوندیلوز یا التهاب عصبی.
- آسیب به عضلات یا بافتهای نرم: ضربه، فشار یا آسیب به عضلات، لیگامانها، پیشانی، گردن یا بافتهای نرم اطراف.
- تغییرات توده بدنی: تغییرات در وزن بدن یا موقعیت غیرطبیعی توده بدن میتواند به گردن درد منجر شود.
- اتصال دیسکها به عصبها: در برخی افراد، دیسکهای بین مهرهها به عصبها فشار وارد کرده و درد را ایجاد میکنند.
- آرتروز و سایر اختلالات مهرهها: تغییرات سنی و آرتروز میتواند منجر به فشردهشدن فضای مهرهها و در نتیجه درد گردن شود.
- عوامل روانی و روانشناختی: استرس، اضطراب، افسردگی و فشار روانی ممکن است به علت تنش عضلانی و در نتیجه گردن درد منجر شوند.
- فعالیتهای روزمره نادرست: استفاده نادرست از کامپیوتر، تلفن همراه، وسایل نقلیه و همچنین انجام فعالیتهایی که به طور تکراری باعث ایجاد فشار بر روی گردن میشوند.
برای یافتن بهترین روش درمانی نیاز است ابتدا علت بروز گردن درد و کمر درد شما توسط پزشک متخصص ارزیابی شود.
تشخیص دقیق گردن درد چگونه انجام میشود؟
تشخیص گردن درد معمولاً توسط پزشک انجام میشود و شامل مراحل زیر میباشد:
- بررسی تاریخچه پزشکی و معاینه فیزیکی: پزشک ابتدا تاریخچه پزشکی کامل شما را جمعآوری میکند، شامل علائم و نشانهها، میزان درد در فعالیتهای روزمره و سپس معاینه فیزیکی انجام داده و به علائم اختصاصی مانند تنش عضلات، محدودیت حرکت و علائم عصبی توجه میکند.
- تصویربرداری تشدید کننده: در صورت لزوم، پزشک ممکن است برای تشخیص بهتر از روش تصویربرداری، مانند اسپینوگرافی، تصویربرداری رادیوگرافی، MRI یا CT استفاده کند. این تصاویر ممکن است به پزشک کمک کند تا تشخیص دقیقتری را بدهد.
- آزمایشهای تشخیصی: در مواردی که پزشک شک دارد که علت گردن درد ممکن است به دیگر عوامل مربوط باشد، ممکن است آزمایشهای تشخیصی مانند آزمایش خون تجویز کند.
پس از جمعآوری اطلاعات و انجام مراحل تشخیصی، پزشک تشخیص دقیقتری در مورد علت گردن درد شما ارائه میدهد. این تشخیص میتواند شامل عامل ایجاد درد، سطح و شدت آن، تأثیر بر عملکرد روزمره و برنامه درمانی مناسب باشد.
روش های درمانی گردن درد چگونه هستند؟
روشهای درمان گردن درد معمولاً بسته به علت و شدت درد متفاوت است. و همچنین بسته به مزمن یا حاد بودن گردن درد دارد. در ادامه چند روش درمانی را میتوان ذکر کرد:
- استراحت و تغییر شیوه زندگی: استراحت به معنای توقف کامل از فعالیت نیست. و به طور کلی شانل چند اقدام مراقبتی میشود شامل: استفاده از بالش مناسب، اجتناب از نشستن طولانی مدت، استفاده درست از کامپیوتر و تلفن همراه، استفاده از کمپرس سرد و گرم و تغییرات در روشهای انجام فعالیتهای روزمره میتواند به بهبود درد کمک کند.
- فیزیوتراپی: فیزیوتراپی یک روش مؤثر در درمان گردن درد است که توسط متخصصان فیزیوتراپی انجام میشود. این روش شامل استفاده از تمرینها، تکنیکها و درمانهای فیزیکی است که به تقویت عضلات، بهبود حرکت و کاهش درد کمک میکنند. درمان فیزیوتراپی معمولاً شخصیسازی شده و بسته به نوع و شدت گردن درد، به شما تجویز خواهد شد. درمان فیزیوتراپی میتواند شامل موارد زیر باشد: تمرینات تقویتی و کششی، تکنیکهای ماساژ و موانعی، کشش مهاری، درمانهای الکتروفیزیولوژیکی، تکنیکهای انگشتی و ماساژ نقاط فشاری
- داروها: پزشک ممکن است داروهای ضد التهابی غیراستروئیدی (NSAIDs ) مثل ایبوپروفن تجویز کند تا درد و التهاب را کاهش دهد. در برخی موارد، داروهای تسکیندهنده درد مثل آسپرین، آسیلوفناک و آنالژزیکها نیز مورد استفاده قرار میگیرند.
- تزریقات: تزریقهای ضد التهابی مستقیماً به منطقه دردناک نظیر عضلات گردن و زانو یا نقاط تحت فشار میتواند به تسکین درد کمک کند.
- تکنیکهای تسکین دهنده درد: تکنیکهای مانند ماساژ، گرما و سرداستفاده میشود. گرما میتواند عضلات را گرم کند و خونرسانی به منطقه را بهبود بخشد، در حالی که سرداستفاده ممکن است التهاب را کاهش دهد.
- فعالیتهای تقویتی و آموزشی: حرکات اصلاحی میتوانند به کمک تقویت و اصلاح عضلات گردن، افزایش انعطاف و بهبود حرکت منطقه کمک کنند. اما قبل از انجام هر نوع تمرین یا حرکت اصلاحی، بهتر است با پزشک یا متخصص فیزیوتراپی مشورت کنید تا برنامه مناسب برای وضعیت شما تعیین شود.
- ترکیبی: در برخی موارد، ترکیب چندین روش درمانی میتواند به بهبود درد کمک کند. مثلاً ترکیب تزریق، فیزیوتراپی و تکنیکهای تسکیندهنده درد برای بهبود زانو درد و دیگر دردهای مفصلی عالی است.
- لیزردرمانی: این روش معمولاً با استفاده از نورهای لیزر با طول موج خاص برای تسکین التهابها، بهبود جریان خون و کاهش درد انجام میشود. اما لازم به ذکر است که تأثیرات دقیق لیزر در هر فرد ممکن است متفاوت باشد و ممکن است برای همه موثر نباشد.
- ماساژ درمانی: ماساژ میتواند در بهبود گردن درد موثر باشد. با افزایش جریان خون، کاهش تنش عضلات و افزایش انعطافپذیری عضلات، ماساژ میتواند به کاهش درد و تسکین احساس ناراحتی کمک کند. انجام ماساژ به درستی و توسط فردی ماهر و متخصص، میتواند نتایج بهتری در بهبود گردن درد داشته باشد.
همچنین در برخی موارد، ممکن است نیاز به مشاوره تخصصی از تخصصیترین پزشکان مثل متخصص ارتوپدی، عصبشناسی یا فیزیوتراپی داشته باشید. قبل از هر تصمیم درمانی، توصیه میشود که با پزشک مشورت کنید تا برنامهی مناسب برای وضعیت خاص شما را تعیین کنید.
روش جراحی برای بهبود گردن درد چگونه است؟
جراحی معمولاً آخرین گزینه در مواردی است که پس از اینکه درمانهای دیگر مانند داروها، فیزیوتراپی یا تغییرات در رفتارهای روزمره نتوانستهاند تاثیری در بهبودی را به همراه بیاورند، انجام میشود. در مواردی از جمله فشار روی اعصاب، فتق دیسکی، تورمهای شدید و اختلالات ساختاری، پزشک ممکن است به جراحی توصیه کند.
روشهای جراحی برای بهبود گردن درد شامل تخلیه فشار از روی اعصاب، لیزر برش، جراحی تخریبی بخشهایی از دیسک یا تخریب بخشهایی از استخوان گردن میشوند.
مزایا و معایب شیوهی درمانی جراحی گردن
مزایا و عوارض جراحی گردن بسته به نوع جراحی و شرایط فردی ممکن است متفاوت باشند. جراحیها ممکن است خطراتی مانند عفونت، خونریزی و عوارض دیگر داشته باشند. پیش از تصمیم به جراحی، با پزشک خود در مورد گزینهها، مزایا و معایب هر روش و توقعات پس از جراحی مشورت کنید. در ادامه به برخی از مزایا و عوارض عمومی جراحی گردن اشاره میکنم:
مزایا:
- کاهش درد: در برخی موارد، جراحی میتواند به کاهش یا حتی برطرف کردن درد گردن کمک کند.
- بهبود عملکرد: جراحی میتواند تاثیر مثبتی بر عملکرد عضلات، اعصاب و استخوانهای گردن داشته باشد.
- بهبود کیفیت زندگی: با کاهش گردن درد و محدودیتهای حرکتی، کیفیت زندگی شما میتواند بهبود یابد.
عوارض:
- خطرات عمومی جراحی: همانند هر جراحی دیگری، جراحی گردن نیز با خطرات عفونت، خونریزی، عوارض تحت بیهوشی و غیره همراه است.
- عوارض ناشی از جراحی: ممکن است پس از جراحی، عوارض مانند ورم، درد مزمن، اختلالات حسی یا حرکت، اختلال در شفاعت و … به وجود آید.
- نیاز به بازسازی: در برخی موارد، نیاز به جراحیهای تکمیلی یا بازسازی ممکن است وجود داشته باشد.
- محدودیتهای فیزیکی: بعضی از جراحیها ممکن است منجر به محدودیتهای حرکتی یا عملکردی در گردن شوند.
قبل از تصمیم به جراحی، بهتر است با پزشک خود در مورد تمام مزایا، عوارض، گزینههای دیگر درمانی و توقعات واقعبینانه خود مشورت کنید.
نتیجه انتهایی این مقاله
انواع گردن درد از نمونهی خفیف مزمن تا حاد ممکن است در طول زندگی فرد به سراغش اید. که اولین و مهمترین اقدام پیش از درمان ، تشخیص از علت ایجاد آن است که توسط متخصص انجام میشود. در نهایت پزشک اقدامات درمانی مناسب بسته به شرایط و اوضاع بیماری شما در اختیارتان میگذارد.
سوالات متداول
علت گردن درد ناگهانی چیست؟
گردن درد ناگهانی به دلیل چندین عامل ایجاد شود. برخی از این علل عبارتند از کشیدگی عضلات پس از فعالیتهای فیزیکی سنگین یا حرکات نادرست، فشار روی عصبها، نشستن برای مدت طولانی با موقعیت نادرست، استفاده از بالش نامناسب، آسیب به عضلات ، التهاب گردن، اختلال در مفاصل گردن است.
علت گردن درد در سرماخوردگی چیست؟
در دوره سرماخوردگی، ممکن است به علت کشیدگی عضلات ناشی از تنش عضلانی، نگرانی یا تنظیم نادرست دمای بدن، عضلات گردن به شکل ناگهانی به وضعیت اسپاسم (اشباع) بروند که این میتواند به درد گردن منجر شود.اگر گردن درد شما به علت سرماخوردگی است، استراحت، مصرف مایعات بیشتر، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs) و کمپرس گرم ممکن است به تسکین درد و بهبود وضعیت شما کمک کند. در هر صورت، اگر درد شما بسیار شدید یا بهبود نیافت و علائم دیگر همراه باشد، بهتر است به پزشک مراجعه کنید.
درمان فوری گردن درد در خانه چگونه است؟
اگر با گردن درد شدید و ناگهانی در خانه مواجه شدید، میتوانید چند اقدام را جهت تسکین ان انجام دهید. این اقدامات شامل :استراحت،اجتناب از فعالیتهای سنگین، کمپرس گرم یا سرد، مصرف داروهای ضد التهاب غیر استروئیدی (NSAIDs)مثل ایبوپروفن یا ناپروکسن ، استفاده از بالش مناسب و… است.